Оцени модела тук:
- / 6

Текуща оценка: 4.0 / 6
Гласували: 2
Ревюто е публикувано на 17.04.2014 14:30:14 ч. от Станислав Змийчаров

Въведение

Един от най-рекламираните, най-очакваните и най-желаните смартфони на 2014 година е тук и днес аз ще ви го покажа, за да видим дали телефонът наистина си заслужава. Здравейте приятели! Аз съм Станислав и в следващите минути ще ви представя ревю на Samsung Galaxy S5.

Дизайн

Нека започнем с дизайна. Първото нещо, което ще установите след като работите с телефона на живо, а не го гледате по снимки, е че устройството далеч не е голямо. Samsung запазват концепцията от предишните поколения и са успели са съберат 5.1 инчовия дисплей в сравнително малко тяло. Всъщност – S5 далеч не е по-голям от своя предшественик и често пъти можете да ги сбъркате един с друг, гледайки предните им страни. Отзад, обаче, нещата стоят доста по-различно. Корейците са си взели бележка от многото оплаквания за задния капак на S4 и в частност – простата пластмаса, от която е изработен. В S5 положението е различно – за жалост отново на лице е любимият материал на Samsung, но тук той е добре обработен, има малки точици по цялата повърхност, и доста спомага за ергономията и външния вид на устройството. Отстрани отново имаме лъскава лента, която допълнително улеснява захвата и разчупва и разкрасява дизайна. Цялостното усещане от телефона е доста добро и той изглежда доста по-комерсиално от предишното поколение. Дисплеят тук също е по-добър – пораснал е много малко на големина (5,1 инча срещу 5), цветопредаването му е станало още по-добро и може да се каже, че това е един от най-добрите дисплеи на пазара в момента. Интересно нещо, което трябва да се спомене за външния вид е, че S5 е преминал ip67 сертификат, който удостоверява неговата устойчивост на прах, замърсявания и вода, естествено в допустими граници. Това си идва със своите недостатъци – USB портът е скрит от голямо капаче и всеки път, когато трябва да го зареждате, ще трябва да го махате и да го слагате отново. Все пак бихме изтърпели тази болка, за да можем да снимаме подводни видеа и да не се страхуваме да изпуснем телефонът си в морето… или тоалетната. Нека се върнем обаче на дизайна – на предната част ще намерите обичайната конфигурация от S и Note линиите, но не съвсем. Първо – бутоните под дисплея вече изпълняват различна функция – десният за връщане назад, левият извиква мултитаскинг менюто, а средният е отново хоум бутонът.. и не съвсем. При първа работа с устройството ще усетите, че той вече не е толкова кликаем и изпъкнал. Това е наистина така, защото от Samsung са скатали вътре и сензорът за пръстови отпечатъци, с който да правите плащания и транзакции и главно да отключвате телефона си. Простичко казано – сензорът работи зле. Главната причина за това е, че трябва да плъзнете пръста си идеално вертикално надолу, точно както сте го запаметили преди това. Всяко микроскопично отклонение ще ви принуди да го правите пак. А и как по-точно се очаква да държите телефона си с една ръка и да плъзнете пръста си по този начин? А това изглеждаше една от най-интересните и новаторски функции в смартфона, дори и най-рекламираната. Тук ясно си личи склонността на Samsungда показват устройствата си не със своите достойнства, а с неща, които ще грабнат масата от фенове.
Вижте още: Alcatel One Touch Idol 3 (4.7)

Камера

Едно истинско достойнство на S5, не само по рекламите, е неговата камера. Тя е 16 MP и е брилянтна. Това е една от най-добрите камери на пазара в момента. Добре, добре – не е по-добра от високия клас Лумии на Нокия, но със сигурност е най-добрата с Андроид на пазара. Камерата е бърза, светкавична дори, с много красив интерфейс и много логичен изглед на настройките. Снимките, които прави, са със страхотни цветове и наситени откъм детайлност. Видеата също са със страхотно качество и следват линията на снимките – супер качество и брилянтни цветове. Нека не забравяме също и че можете да снимате под вода, което би било наистина готино. И в камерата Samsung не са пропуснали да напомнят за себе си и са добавили безбройните си опции и объркани менюта. Всичко изглежда красиво, но често пъти трудно ще се ориентирате сред множеството икони. Просто снимайте на обичайните настройки и няма да имате никакви проблеми. Камерата е може би най-големият плюс на S5 и наистина ще изкара фотографа във всеки на яве.

Сензор за следене на пулса и S Health

Но чакайте малко – какво е това нещо под камерата? Някаква иновативна светкавица? Не – това е вторият глупав сензор в S5 – този за следене на пулса. Сложете пръста си на него и бум – пулсът ви ще се изпише на екрана. Готино и интересно допълнение към рекламите на Samsung, но практически безполезно. Нека го обясня така – ако сте фитнес маняк, надали ще разчитате на смартфона си за подобни измерения, а и надали да държите телефон по време на тренировка е най-удобното решение. Ако пък не сте – има приложения, които дават достатъчно качествени измервания и без допълнителни сензори – просто чрез камерата и светкавицата. Все пак – Samsung са добавили нещо интересно в смартфона си и трябваше да отдам необходимото му Внимание. Сензорът е допълнение към S Health приложението, за което важи всичко казано и за пулсоизмервателят.. или както се казва. Приложението може да мери стъпките ви, скоростта ви и други неща, но не е наистина добър асистент за спортиста във вас. Отново е по-подходящо за показност, отколкото за истинско улеснение при тренировка. Ако обаче сте решили да се запознаете в дълбочина с S health, вероятно ще намерите полезни и интересни функции.

Технически спецификации и софтуер

Но стига толкова ненужни истории, софтуера му е майката в днешно време и той движи нещата в смартфона Ви. Само едно допълнение – Galaxy S5 разполага с четириядрен процесор Snapdragon 801 с честота 2,5GHz, 2 GB RAM, 16 или 32 GB ROM, с възможност за увеличаване до... Wait for it... 128 GB! Да – S5 е животно. Това, което задвижва този страхотен хардуер, е Touch Wiz интерфейсът, за жалост. Или поне с негативни чувства подходих първоначално към него. Всъщност, с новата си версия той е доста подобрен, изчистен и опростен. Вече е доста по-бърз и доста по-удобен. Има ги и допълнителните функции на някои места из менюто, които ще улеснят живота ви. Някои от тях са наистина добри и аз лично бих ги ползвал ежедневно, други са просто, за да се знае, че ползвате Touch Wiz, а не чиста версия на Андроид. Което би бил по-добрия вариант за интерфейс. Нищо лично Touch Wiz, ти си окей, просто все още из менютата се среща лаг, все още настройките са изключително трудни за намиране и с глупава наредба, и все още галерията се отваря след секундно забавяне – все неща, недопустими за най-рекламирания смартфон на 2014. Софтуерът като цяло е добър и с новата си версия добавя интересния MyMagazine (подобие на google now или blink feed). Относно него - върши работата си, но аз лично не бих го оставил да заема един от началните екрани. Като заключение за интерфейса бих казал, че той е това, което се очакваше – пъстър, цветен, с много функции, но все още леко бавен и объркан. Чудовищният хардуер все пак оправя повечето проблеми и за ежедневната Ви работа ще останете доволни.

Батерия

Ще останете доволни и от батерията на S5 – тя изкарва достатъчно за хардкор потребителите и много за обикновените такива. Телефонът предлага страхотна издръжливост и е един от най-стабилните откъм този показател на пазара. Макар повечето компании явно да забравят за този аспект от телефоните си, той си остава един от най-важните и се радвам, че Samsung са се постарали.

Лично мнение и заключение

Стигаме към края на ревюто и предполагам усещате на къде клоня – S5 е по-добър от своя предшественик във всяко едно отношение. Ако не с много, то с достатъчно. По-голям дисплей, по-добра камера, по-качествена изработка, ip67 сертифициран. Телефонът запазва традицията и недостатъците, които вървят с нея, има ги обърканите менюта и дразнещи моменти от интерфейса, но като цяло S5 подобрява голяма част от недостатъците на S4, а дори те не бяха много. Ако имате S4, много добре трябва да се замислите дали си заслужава да закупите S5. Защото все пак S5 не предлага нищо ново и уникално спрямо предшественика си. Ако обаче нямате S4 и си търсите ново устройство – новият флагман на компанията ще е отличен асистент както за най-запалените фенове на технологиите, така и за обикновения потребител, който търси удобна всекидневна работа в смартфона си. Да – повечето от достойнствата, с които е рекламиран телефона, не са толкова блестящи в действителност, но повярвайте – Galaxy S5 има много плюсове, просто те не са обичайните заподозрени от рекламите. Така че не се доверявайте сляпо, а отидете някъде и изпробвайте телефона сами – шансовете са, че почти със сигурност телефонът ще ви допадне! Ами това е от мен приятели – надявам се да съм ви разяснил повечето неща около този интересен смартфон. Чувствайте се свободни да коментирате, харесвате и споделяте клипа, а ако ви допадат моите ревюта – абонирайте се за канала ми – очакват ви все повече и повече. Чао!
Този материал е лицензиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License .