Оцени модела тук:
- / 6

Текуща оценка: 3.0 / 6
Гласували: 2
Ревюто е публикувано на 02.04.2015 17:26:53 ч. от Станислав Змийчаров

Alcatel е позабравена марка с много богата история

Търсите ли си красив смартфон, с качествена сглобка, голям дисплей и удобна операционна система, при това на достъпна цена? Ами ето Ви една опция! Alcatel… хм, не звучи много привлекателно. Но не се стряскайте от името, а просто погледнете този смартфон. Да – изглежда чудесно. Тялото е много тънко и леко заоблено по краищата. Изработката е пластмасова, със стилен бял гръб. Но честно казано усещането в ръка е солидно и здраво – това не е евтината и противна евтина пластмаса, а добре обработена и приятна на допир. Отпред се намира големият 5“ дисплей и софтуерните бутони. Така те няма да ви се натрапват при работа и ще можете да се възползвате от цялата големина на екрана. Лъскавата лента по ръба завършва дизайна и прави устройството стилно и качествено, особено за ценовия клас, в който се намира. Ергономията също е на ниво, като всички бутони са по очакваните места. Като минус бих отчел, че ходът на копчетата не е много отчетлив, а и самите те не са супер релефни, но все пак няма да имате проблем с намирането им – те са достатъчно раздалечени един от друг. Като пренебрегнем малките недостатъци, този телефон е изработен изключително добре и изглежда супер. Някои хора биха го купили само заради външния вид и няма да сбъркат – този Alcatel ще ви стане Идол – сеш се?!

Цялостно представяне и интерфейс

И тъй като от Alcatel не са толкова повърхностни, за да залагат само на дизайна, ПРОДЪЛЖАВАМЕ НАПРЕД със софтуера! Idol 2 работи под Android операционната система, сравнително нова версия. Интерфейсът също ме изненада приятно – почти не се различава от стоковия, като има само малки добавки. Като цяло, представянето е прилично. Нека се спрем за секунда. Телефонът е поставен в ниския ценови клас, под 300 лв. Поради това и хардуерните му характеристики не са кой знае какво – 1 GB RAM и средняшки четири ядрен процесор. Така и не можем да очакваме чудеса при по-задълбочено използване. При ежедневна работа – ще сте напълно доволни – повечето неща се отварят и затварят достатъчно бързо, анимациите вървят гладко. Лаг не е изключен, за жалост, някои приложения се отварят бавничко и на някои места скролирането насича. Но не се оставяйте да бъдете отблъснати – за обикновения потребител това няма да се окаже фатално. Самият интерфейс е удобен и много пъстър и цветен, което е приятно. Има и готини детайли, за които е помислено – например, когато дръпнете нотификационната лента и нямате събития, автоматично ще се появят настройките. Впечатляващо е също колко силен обхват получава телефонът и как хваща Wi-Fi – от стая с няколко десетки смартфона, често пъти Idol 2 ще е единственият, който ще намери някоя скатана и свободна Wi-Fi мрежа. От друга страна, аз лично не съм фен на някои секции из интерфейса - като мултитаскинг менюто, което макар да работи бързо и безпроблемно, не е много красиво и удобно за употреба. Странно е колко гладко вървят тежки игри и колко бързо е отварянето и затварянето им, като се има предвид цялостното представяне из менютата. Вероятно забавянията из интерфейса се дължат повече на липсата на оптимизация, отколкото на хардуерни достойнства.
Вижте още: Alcatel One Touch Idol 3 (4.7)

Камера и мултимедийни способности

Леко спорното поведение продължава и с камерата. Тя е 8 MP с LED светкавица. Интерфейсът и е доста удобен и приветлив. Телефонът снима сравнително бързо, като има и достатъчно настройки. Просто качеството не винаги е толкова добро. Със сигурност ежедневното селфи няма да е проблем, но ако се опитвате да направите нещо малко по-сериозно от снимка за социалните мрежи – няма да успеете. А дори и по-лесни кадри понякога не излизат така, както очаквате. Авторските права пък не са единствената причина името на телефона да не е Music Idol 2. Звукът от говорителя е доста гаден и некачествен. За щастие със слушалки нещата се подобряват драстично.

Финални бележки

И тъй като започнах да ставам твърде негативен за този всъщност много приличен смартфон, ще ви върна към реалността. В нея няма да работите с 5 приложения едновременно, няма да правите снимки на сватбата си с телефон и се надявам искрено да не слушате музика през говорителите в метрото. Това, което обаче ще искате от своя смартфон, е красив външен вид, силен обхват и качествен звук при разговори, удобен интерфейс, голям дисплей, поддръжка на забавни игри. Ами този Alcatel може всичко това. А и може би ще искате да правите тези неща възможно най-дълго време – е, Idol 2 разполага с много стабилна батерия, която издържа повече от два дни дори при по-сериозна употреба. Така че да – няма да Ви изостави неочаквано.

Чудесен избор за голяма група от хора!

Така този смартфон представя един цялостен и завършен набор от функции, който е поставен в изящна опаковка. Това го прави перфектен избор за по-непретенциозните клиенти, търсещи си нов смартфон с Android, както и за младежи, искащи нещо готино и по-различно, но не са склонни да дават луди пари. Не се плашете от марката – Alcatel са се постарали много и Idol 2 е един наистина приятен смартфон!
Този материал е лицензиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License .