Оцени модела тук:
- / 6

Текуща оценка: 5.3 / 6
Гласували: 3
Ревюто е публикувано на 19.04.2015 17:47:53 ч. от Станислав Змийчаров

Преди точно година, Sony представиха Xperia Z2 – водоустойчив смартфон, с изящен дизайн и една от най-добрите камери в света на мобилните технологии. Само 6 месеца по-късно, обаче, от Sony решиха, че нещо му липсва. И за това сега Xperia Z3 е тук. Но достатъчно ли подобрява предшественика си и способен ли е да се бори с тежката конкуренция няколко месеца след премиерата си?

Красива функционалност!

На тема външен вид, нещата изглеждат страхотно. Xperia Z3 е водо- и прахоустойчив. Изработката е от метал и стъкло – очаквано добра комбинация. Устройството се усеща здраво и солидно, сглобката е перфектна. От страни разполагаме с матирана алуминиева лента, а отпред и отзад - само изчистено стъкло. Това прави телефонът много приятен на допир. Външният вид е субективно понятие, но не знам кой не би харесал това изящно устройство.  Не ме разбирайте погрешно - Z3 не се опитва да се натрапва, но с правоъгълната си форма и брилянтна изработка, никога няма да остане незабелязан. За това допринасят и доста солидните му размери. Да – Z3 е един наистина голям смартфон, дори по сегашните стандарти. Бих отправил и забележка към бутоните, които нямат много отчетлив ход. Изглеждат доста красиво и кръглият бутон за заключване е нещо интересно и удобно, но не бих отказал да бяха малко по-релефни. Друг минус е грозният изход за магнитното зареждане, който прекъсва цялостния вид, а и магнитно зарядно не е включено в комплекта. На някои хора няма да им допадне и това, че изходите са скрити под капачета, като само аудиожакът е открит. Но това е цената, която ще трябва да платите, за да притежавате изключително красив и елегантен, водоустойчив смартфон.

Вижте още: Sony Xperia E1 Dual

Дисплей - чудесен; хардуер - стабилен

Когато за пръв път се сблъскате с устройството, две неща ще ви направят впечатление. Първото е този голям, 5.2 инчов IPS LCD дисплей. Резолюцията не е 4К и така пикселната гъстота не е чудовищна. Но повярвайте – при ежедневна употреба никога няма да видите пиксели, а картината изглежда ясна и красива. Цветовете са много точни, а дисплеят е доста по-ярък от този на Z2. Второто нещо, което ще ви се набие на очи, е високоговорителят, поставен под екрана. Той придава симетрия на предната страна, а освен това, поставен отпред, е много по-удобен от всеки страничен или заден говорител. Не че е чак толкова силен или несравнимо качествен, просто при игра на игри или гледане на видеа звукът ще се изстрелва направо към вас, а и ще е почти невъзможно да го заглушите без да искате.

За удоволствието при игра допринася солидният хардуер – Snapdragon 801 чипсет, подкрепен от 3GB RAM и Adreno 330 графичен ускорител. Солиден, но не и най-добрият на пазара в момента. Все пак, смятате ли, че толкова сериозни спецификации няма да са достатъчни?

Интерфейс - приятен и бърз; Двудневна батерия

Отключете телефонa с двойно почукване, помотайте се из менюта и настройки, поработете повече с няколко приложения едновременно и ще видите, че малко неща могат да забавят увереното поведение на този смартфон. А това е само началото. Xperia Z3 работи под интерфейса на Sony, наложен върху Android. А това е една от най-приятните доработки на google-ската операционна система. Целият изглед остава почти непроменен, като от компанията са барали повече малките детайли, като цветовете и вида на иконите, а са запазили цялото удобство и простота. Има и премного възможности за промяна от потребителя. Например лесно ще можете да смените вида и разположението на бързите настройки. Ако пък искате да променяте по-глобално, има ги и темите, с които ще смените  цялостния облик на интерфейса. Добро впечатление ми направиха и специалните Sony добавки, като Walkman music player-а, който е не само удобен, но и красив и интересен за употреба. Възможността за стартиране на малки приложния от мултитаскинг менюто също е добре дошла екстра, макар и да не е толкова функционална колкото при някои конкуренти. При по-дълга употреба, определено ще можете да се доверите на Xperia Z3, защото рядко ще се забави из менюта и приложения. Имайте едно наум с интерфейса, защото със сигурност няма да допадне на всеки, макар на мен да ми харесва много.

            Батерията също е силна страна. Тя е огромните 3100 mAh. Несменяема е, но пък се представя страхотно. Успява да изкара два пълни дни с едно зареждане, което си е истински подвиг за 5.2 инчов смартфон. На лице са и режими за спестяване на батерията, с които ще можете да използвате устройството си дори по-дълго.

Камера - една от най-добрите

На края, искам да поговоря за камерата. На първо място, тя не се подава от задния панел и не разваля външния вид, макар тънкия профил от само 7.3 мм.  Разполага с впечатляващите 20.7 мегапиксела и накратко е една от най-добрите на пазара. При работа ще бъдете посрещнати от интерфейс, доказал се през годините като удобен и лесен за употреба. Възможностите за настройки за изключително много, като има и множество от интересни режими за снимане. Най-важното, обаче, е качеството на снимките, и то е чудесно. Независимо от условията, които ще предоставите, Z3 се справя почти перфектно, като много малко телефони могат да му съперничат. Имате и възможност за подводни снимки, което е интересно. Видеото също е с много високо качество, като можете да снимате и в 4K резолюция.

Лично мнение или защо останах впечатлен!

Xperia Z3 е един много солиден смартфон. Той не подобрява Z2 драстично, но набляга там, където първият бледнееше. Подобрен дисплей, камера, интерфейс, бързина. Xperia линията на Sony е пример, как един производител изкарва сполучлив модел и в следващите години само го подобрява - там, където е наложително.  Най-новото поколение е един свеж и интересен смартфон, със страхотен външен вид, стабилно поведение и изключителна камера

Този материал е лицензиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License .