Оцени модела тук:
- / 6

Текуща оценка: 5.0 / 6
Гласували: 3
Ревюто е публикувано на 10.05.2015 14:21:23 ч. от Станислав Змийчаров

Искате ли да имате нещо по-различно?

Напоследък пазара за смартфони започна да се претрупва от еднакви устройства – 5-инчови телефони, с квадратни форми, мощен хардуер и позната операционна система. Сякаш можем да предвидим как ще изглежда всеки нов смартфон. Или не съвсем?

Това е един интересен смартфон. Самата идея за телефон с толкова голям дисплей е спорна. А сега и тази странна извивка? Продължавайте да я гледате отново и отново – тя само ще продължава да ви учудва. Но извивката е само част от историята. Цялостната сглобка на телефона е перфектна – алуминиевата рамка придава стил и здравина на устройството, а гърбът прилича доста повече на кожа от предишното поколение и този път е много приятен на допир. Не всичко обаче е идеално. Извитият дисплей оставя едната страна изключително тънка и за жалост това е дясната, на която по принцип стои power бутонът. Сега той е преместен отгоре, което го прави доста по-труден за достигане. Като добавим и огромния дисплей, Note Edge със сигурност не е създаден за работа с една ръка. Но това искат хората и това получават – огромен дисплей в тялото на доста голям телефон.

Дисплей и хардуер - няма от какво да се оплачем.. почти!

Екранът пък е не само голям, но и изключително детайлен и контрастен. Изображенията изглеждат просто чудесно. Резолюцията е чудовищна, с каквато свикнахме в последните месеци, но мисля, че брилянтната картина се дължи повече на Super AMOLED технологията. В крайна сметка няма значение кой е виновен – смело мога да твърдя, че това е най-добрият дисплей на пазара за мобилни устройства. Samsung винаги са били царе в този аспект и тук определено са показали на какво са способни. Просто съвкупността от големина и качество не могат да бъдат победени.

На тема хардуер, корейците не са пропуснали да сложат най-доброто от най-доброто във водещия си модел - Snapdragon 805 чипсет, Adreno 420 графичен ускорител и 3GB RAM.

            Не са пропуснати и обичайните благини, като слот за SD карта и сменяема батерия, която се представя изключително стабилно при всекидневна употреба. Има и сензор за измерване на пулса. Е аз все още не намирам особен смисъл в него, но все пак – някой може да преоткрие фитнес гуруто в себе си с негова помощ. Говорителят също е силен, макар и не чак толкова качествен. Всъщност като се замисля, на тема хардуер мога да се оплача единствено от позиционирането на бутона за заключване - всичко останало е изключително.

Вижте още: Sony Xperia E1 Dual

Софтуер или докъде е стигнал интерфейсът!

С какви впечатления ме остави софтуерът? Ами доста приятни. За разлика от предишни поколения, TouchWiz интерфейсът на Samsung е станал по-изчистен и по-олекотен. Това дава възможност на хардуера да покаже своя потенциал и Note EDGE се държи изключително стабилно при всекидневна употреба. Трябва да се спомене, че на някои места все още личат лошите навици на „прадедите“, като частични забавяния или леко детски изглед на икони и менюта. Все пак, това е един много способен смартфон. Работата с няколко приложения едновременно дори няма да го изпоти. Надали ще се трогне и ако играете тежки игри. Интересна е и възможността да намалите размера на приложенията само с един слайд отгоре.

Относно нещата, за които можете да използвате извивката на дисплея - ами при всекидневна работа, надали има толкова много. Даже е и малко дразнещо, когато я извикате без да искате и прекъснете клипа, който гледате. От друга страна, готино е да имате shortcut-и до избрани приложения, винаги на един клик разстояние. Това е и най-полезната екстра на извивката. На нея също ще можете да виждате известия. Има и възможност за промяна на какво да се визуализира през повечето време с помощта на предварително направени панели. Ако пък потъркате достатъчно качествено по ръба на телефона, ще се появи информация за часа и датата.

Това, което различава Note от всички останали

Нека не забравяме и от къде идва името на смартфона – стилусът, прилежно скрит в долната част на устройството. Не мисля, че е най-удобното нещо да си скролирате с него из менютата, но за писане, подчертаване и редактиране на текст, за избиране на малки полета и знаци, писалката просто няма равна. Нека не забравяме и четирите основни, вече добре познати функции, с които разполага. Много удобно е и да я приближите до екрана, за да получите допълнителна информация за нещо. Тя е финалния щрих, който завършва приятното изживяване при работа. В общи линии софтуера е загърбил доста от старите си недостатъци, макар все още да напомня за себе си в някоя и друга ситуация.

Камера приложението е странно; снимките са страхотни

С камерата нещата също стоят интересно. Като за начало – това е един от най-добрите сензори на пазара, способен да заснема невероятни снимки, дори при по-лоши условия. В комбинация с щипка софтуер и обработка директно от Samsung – снимките не представляват на 100% това, което сте снимали, но определено изглеждат супер – както на екрана на телефона, така и прехвърлени на друг носител. Странно е камера приложението. Опитвайки се да извлекат полза от извивката, корейците са сложили там основните настройки, което е доста добра идея. Там се намира и бутонът за снимане, което оставя изчистен цялостния дизайн, като в същото време подобрява ергономията. Като цяло е истинско удоволствие да се снима с този телефон, а кадрите изглеждат чудесно.

Лично мнение - заслужава ли си извивката?

Та въпросът е – готов ли е светът за устройства с извит дисплей? Определено за момента не всичко е изпипано докрай и функционалността е доста ограничена, а в някои случаи дори ненужна. Това не променя факта, че Galaxy Note EDGE е едно фантастично устройство, способно на много повече от почти всички смартфони на пазара. Дали си заслужава извивката, която качва и цената спрямо обикновения Note 4 – това трябва сами да прецените. Решението на Samsung да пуснат подобен смартфон определено изпреварва конкуренцията, а може би дори е прибързано и за вкуса на потребителите. Но нека не забравяме, че първият смартфон от серията Note също бе смело решение, което мнозина не одобриха. А вижте колко добре се разгърна линията впоследствие. Може би Note EDGE е един от онези дръзки ходове, които след няколко години ще оценим като гениални. А може би представя поредната ненужна функционалност, която евентуално ще потъне в забрава. 

Този материал е лицензиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License .