Оцени модела тук:
- / 6

Текуща оценка: 5.0 / 6
Гласували: 1
Ревюто е публикувано на 30.07.2015 21:00:04 ч. от Станислав Змийчаров

Търсите ли си бюджетен смартфон с големи възможности?

Покупката на нов телефон при ограничен бюджет може да бъде истинско предизвикателство. Но има един смартфон, който иска да улесни избора ви драстично - Alcatel One Touch Idol 3!

Красота и елегантност!

Първото нещо, което веднага ще забележите при допир с устройството, е изключително ниското му тегло. Второто е колко добре пасва в ръката и колко е комфортен за разнасяне. След използването на големи телефони, Alcatel-a ми се стори като играчка – малка, ергономична и удобна. При това и много добре изработена и красива играчка. Всъщност дизайнът е страхотен и на мен лично ми допадна много. Пластмасата по гърба е добре обработена и се усеща чудесно, матираната лента по краищата добавя стил и индивидуалност. Предната част е симетрична с двата говорителя, а дисплеят е леко издигнат, което допринася за интересния дизайн. Само едно нещо разваля цялостната красота и идилия – и това е бутонът за заключване. Незнайно защо той е поставен на лявата страна, което го прави неудобен за натискане, освен ако не боравите с лява ръка. За щастие можете да отключите телефона и с двойно почукване, което частично оправя проблема. Освен това обаче, всичко не само изглежда свежо и интересно, но е и ергономично и удобно за използване! 

Вижте още: Samsung Galaxy Note Edge

Какво намираме на предната част?

Компактните размери се дължат в голяма степен на дисплея. За разлика от класическите 5 инчови смартфони, Idol 3 се произвежда в две версии – с 5.5 и 4.7 инча дисплей. В нашия случай е по-малкият и големината му е идеална за употреба. Разнасянето във всякакви джобове също е лесно. Дисплеят от своя страна не е нещо особено, но върши перфектно работата си във всякакви условия.

Двата говорителя около дисплея са по-важните. Те са доста малки, не заемат почти никакво място и изглеждат много приятно. Но надуйте ги на максимум, и oh baby – просто са впечатляващо силни, а звукът е много качествен и точен

Батерия и хардуер – достатъчни!

Батерията е скромните 2000 mAh, но поради добрата оптимизация и ниската резолюция на дисплея, телефонът издържа съвсем достатъчно – винаги ще работи поне ден, дори при по-сериозна употреба.

Хардуерът също е солиден: Snapdragon 615 chipset, Adreno 405 графичен ускорител и 2GB RAM.

Интерфейс и бързина

От Alcatel са наложили своя лек скин върху чист Android. Така и всичко изглежда подредено и спретнато. Промените са повърхностни, като например стилът и анимациите на папките, повечето икони и бутона за менюто – като на мен и трите не ми харесват повече от оригинала. Аа – и можете да използвате телефона обърнат на обратно – изцяло симетричен е, така че може и да не разберете как сте го хванали. Тези промени подхождат на цялостния стил на устройството и изглеждат интересно и младежки, макар и да не съм сигурен до колко са полезни. Като цяло всичко работи бързо. Приложенията не се стартират светкавично, но навигирането из тях става доста плавно. Скролирането също е без никакво насичане. При работа с повече приложения телефонът отново остава напълно спокоен. Все пак има отделни ситуации, в които се забелязва забавяне, но това е неизбежно в ниския ценови клас. Като цяло, ако харесвате работата с чист Андроид, няма как да не я харесате и тук. Добавките като двойно почукване и леко поосвежен външен вид само допринасят за приятното изживяване.

Камера

Ще ви е приятно и да снимате с телефона. Основната камера е 13MP, а предната – 5MP. Резултатите и от двете са доста добри. Честно казано не съм си и помислял да очаквам повече – всички кадри, които заснех, изглеждат качествено. Бих се оплакал единствено от цветовете – просто не са чак толкова пъстри и ясни, като понякога се набляга на определени нюанси, а друг път всичко изглежда по-мрачно от естественото. Видеоклиповете също поддържат тази философия – макар да не са с впечатляващо качество, представят достатъчна детайлност и яснота, за да послужат на потребителите. Интерфейсът също е доста удобен – отново много подобен на стоковия за Андроид.

Това ли е най-добрият бюджетен смартфон към момента?

В крайна сметка заслужава ли си Idol 3? Ами телефонът ме остави с много приятни впечатления. Разполага с уникални говорители, страхотен интерфейс, перфектна сглобка и атрактивен дизайн. От него лъха качество, което изобщо не е присъщо на бюджетен смартфон. Новият Alcatel определено не е продукт от високия клас, но пък е един от най-добрите в ниския! До скоро Moto G беше неоспорвания шампион, но битката на евтините смартфони изведнъж стана много ожесточена!

Този материал е лицензиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License .