Оцени модела тук:
- / 6

Текуща оценка: 5.5 / 6
Гласували: 2
Ревюто е публикувано на 18.09.2014 14:10:47 ч. от Станислав Змийчаров

Представяне

Какъв телефон можете да си купите за 450 лв? Среден клас lumia, някой бюджетен Android, iPhone на 3-4 години? Всъщност, можете да си купите един от най-добрите смартфони на пазара в момента! Здравейте приятели! Аз съм Станислав и в следващите редове ще ви представя ревю на това извънземно, за което надали дори сте чували – onePlus One.

Външен вид

Още с първия си поглед върху смартфона ще се убедите какво имам предвид под извънземно – телефонът изглежда по-различно от всички други, сякаш е дошъл от бъдещето, за да ни спаси от високите цени. Дизайнът е доста интересен и находчив и веднага ще грабне окото на всеки технологичен гийк. Телефонът е доста голям, ръбат и побира в стилното си тяло 5.5 инчов дисплей. И макар размерите да са почти идентични с Note 3, от onePlus са помислили за ергономията, като всички бутони са удобно разположени и оперирането с една ръка е възможно доста често. Също така, рамките около дисплея са доста тънки, което спомага за поносим размер на цялостното устройство. Освен впечатляващата предна страна, задната също има своите интересни моменти. Тя се усеща доста добре и доста странно. Захватът на телефона е доста лесен, тъй като задното покритие е такова, че спомага за удобното държане и разнасяне на смартфона. Бих го сравнил с прясно боядисана стена, по която личат още леко грапавините от ремонта.
Вижте още: Nokia Lumia 630

Камера

На задната част има още нещо интересно и това е 13 MP камера с двойна LED светкавица. Поради стряскащо ниската цена на телефона, на човек веднага му идва на акъл да търси нещо, от което е спестено. Е, спокойно – това не е камерата. Напротив – всъщност останах доста доволен от нея. Интерфейсът й е смесица от стоковия за Android и вижданията на компанията, всичко е доста изчистено и лесно за използване, като макар на някои да не им допада, за мен той е добър, а ергономията със сигурност е на много високо ниво. По-важно обаче е качеството на снимките и то също е доста добро. Не е нещо впечатляващо, но ще свърши работа и на по-взискателните фенове. Все пак сензорът на самата камера е от Сони, светкавицата е двойна LED и е нормално да се очакват добри резултати.

Интерфейс и цялостно представяне

Още по-интересно става, когато заговорим на тема софтуер. Телефонът върви под Android операционната система, но под небезизвестният cyanogen mode. Това е интересен мод, с който по принцип са свикнали потребителите с root-нат Android. Работата в случая е, че onePlus One не е root-нат, а просто е взел най-доброто от двата свята – на чистото Nexus изживяване и допълнителната функционалност, добавена от момчетата, стоящи зад Cyanogen. Крайният резултат е впечатляващ. Персонализацията е издигната до едно съвсем ново ниво – вече ще можете да промените толкова много неща, че два One-а ще могат да изглеждат коренно различно софтуерно. Ще имате възможност да отключвате телефона с двойно почукване. Да стартирате камерата с кръгово движение при заключен екран. Да събудите телефона с глас. Да сменяте наредбата, вида, дори функционалността на бутоните под екрана. Да избирате дори между софтуерни и хардуерни бутони. Да добавяте и премахвате функционални бутони от таскбара. И още много, много, много други. Бих се запитал обаче, дали цялата тази свобода за потребителя е толкова здравословна и дали може да навреди по някакъв начин? Ами честно казано, един от негативите споделяни в интернет беше, че често се срещат малки и по-големи бъгове из интерфейса. Момчетата зад софтуера явно не са стояли със скръстени ръце и по време на тестовете не съм усетил никакви вредни навици или неприятен лаг. Всичко върви страхотно и се усеща удобно и ергономично.

Хардуер

Това може би се дължи и на страхотния хардуер, който седи под прясно боядисаната стена: Qualcomm Snapdragon 801, 3GB RAM, Adreno 330. В комбинация с оптимизирания софтуер само и единствено за това устройство, нещата няма как да не изглеждат блестящо. Блестящо ще е и ако се абонирате за каналите ми в youtube и vbox!

Батерия и приказки за "невъзможно" ниската цена

Стигаме към края на ревюто и все още не сме открили недостатъците на това уникално устройство. Може би батерията? Ами не! Всъщност тя е огромна – 3100 милиамперчаса и ще остави телефона буден за поне ден, дори след по-тежка употреба. Тогава къде е уловката и къде е но-то, които ще развалят красивата приказка на вземането на брилянтен смартфон за малко пари? Всъщност няма уловка. Ако се замислите, много от флагшипите на известните компании, струват дори по-малко за изработка, но поради рекламата, в която са въвлечени и популяризирането, от което се нуждаят, цената им се вдига доста. onePlus явно са решили да не пробутват телефона си за селфита на червения килим и да запазят цената ниска. Макар че предната камера си е доста добра за такива снимки, все пак е 5 мегапикселова.

Заключение и лично мнение

Все пак трябва да призная, че има едно но. И то е ното, че почти никой не може да се добере до смартфона. Да – добре ме чухте. Закупуването му става само с покани от компанията и далеч не е свободно. Поради това и много малко хора извън технологичните среди са чували за смартфона. Тук става и нещо странно – когато извадя телефона сред приятелите ми или говоря за него пред родителите ми, всички възразяват, че смартфон за 450 лв. просто не може да е по-добър от такъв за 1000 (a.k.a почти всички „големи“ на пазара). В по-запознатите среди пък телефонът се гледа като писано яйце и като орден, който могат да носят само най-заслужилите. Ако сте един от късметлиите, получили покана за onePlus – вземете го, радвайте му се, разказвайте на колкото се може повече хора и натрийте носа на някой, заплатил двойно за по-слаб телефон. Ако пък не сте получили – продължавайте да гледате видеото ми отново и отново и се надявайте, че някой ден телефонът ще бъде пуснат свободно в продажби! Едно е сигурно – уникалното устройство оправдава надеждите, че все още е възможно да платиш малко, а да получиш много. Това е от мен, приятели. Надявам се да съм ви доказал, че все още могат да се намерят евтини телефони със страхотни възможности. Ако и вас ви е спечелил толкова този смартфон, колкото и мен, абонирайте се за канали ми в youtube и vbox! Очаквайте все повече и повече нови ревюта на интересни телефони. Чао!
Този материал е лицензиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License .