Оцени модела тук:
- / 6

Текуща оценка: 4.6 / 6
Гласували: 5
Ревюто е публикувано на 03.11.2015 09:08:36 ч. от Станислав Змийчаров

Външен вид – същият като миналата година, но все още толкова специален!

Когато вземете в ръка новия iPhone трудно ще го различите от стария. Всъщност разликите се изразяват в едно малко S на гърба и микроскопично по-големите размери – на ширина, височина и на дебелина, вероятно за да се избегнат заветните 6.9mm от миналата година. За изработката е използван и алуминий клас 7000, тоест вече и с менгеме ще ви бъде трудно да огънете тялото. Макар и година след оригиналния дизайн, iPhone 6S все още изглежда великолепно. Да – вече не е най-вълнуващият модел на пазара, но при употреба отново се чувства качеството на изработката и материалите. А и честно казано тънките заоблени форми, цялото парче алуминий и красивите детайли все още ме впечатляват, всеки път когато взимам устройството. Форм-факторът пък е идеален за боравене с една ръка. От друга страна, телефонът е доста хлъзгав и камерата отново се натрапва леко на задната страна, но както вече казах – това е поредният iPhone, който макар да не е драматично оригинален или новаторски, по свой собствен начин впечатлява с простотата и качеството си.

Дисплей

Отпред разполагаме с познатия 4.7“ дисплей. Резолюцията отново не впечатлява, но в действителност екрана е доста добър. При всекидневна употреба не бих казал, че най-новите 2К дисплеи го превъзхождат с много. Да – не бих отказал повече пиксели, но картината и така е детайлна, пъстра, ярка и много качествена.

Вижте още: Samsung Galaxy Note Edge

3D Touch и някои други новости – полезни функции или просто рекламен трик?

Все пак има една новост с дисплея – 3D touch технологията. Преведено на български, телефонът разпознава силата на натиска и така извършва различни команди. Например, натискайки по-силно някоя икона, се появяват допълнителни опции. Така можете да отваряте специфична функция от дадено приложение доста по-бързо, ако то е поддържано от технологията, разбира се. По-полезна е възможността да надниквате в линкове, без да напускате страницата. Ако пък решите да ги отворите, натиснете още малко по-силно и готово – вече сте в тях. Хитро е и превръщането на клавиатурата в пад, когато пишете дълъг текст например, за да се върнете на някоя дума. И изобщо, макар за момента имплементацията на новата технология да не е толкова обширна, вижда се, че тя определено има бъдеще и ще бъде използвана и занапред.

Интересна добавка е и възможността да допрете два пъти Home бутона, за да свалите показваното съдържание надолу. Това е удобно, когато искате да достигнете някое текстово поле, което се намира в горната част на екрана. Като сме започнали с новостите - подобрен е и сензорът за пръстови отпечатъци, като работи адски бързо. Цъкате и телефонът вече е отключен. Сензорът работи безпогрешно и почти никога няма да сбърка.

Интерфейс – всичко върви по мед и масло!

Още с първото отключване ще усетите, че в интерфейса промените са минимални – средата е запазена същата вече десетилетие, като промените са по-скоро козметични, отколкото революционни. Но ако пренебрегнем скучните начални екрани и невъзможността за промяна на практически нищо – iPhone 6S върви светкавично бързо. Разходките из менютата са маслено гладки, отварянето на приложения се забавя единствено от елегантни анимации, а дори при мултитаскинг с много приложения телефонът успява да ги поддържа и продължава да се държи прекрасно. Запленяващо е как дори при дълга и тежка работа с устройството, никога няма да бъдете подведени и всичко ще продължава да се стартира както и в самото начало – безпроблемно и впечатляващо бързо. Това е и най-големият плюс на Ябълките – изчистеният и лесен за употреба интерфейс спомага за невероятно постоянната и балансирана работа, която не може да бъде изкарана от равновесие по почти никакъв начин. Това вдъхва доверие в потребителя и го кара да се чувства сигурен, че нещо няма да забие или да крашне в неподходящ момент.

Хардуер и батерия

Това се дължи до голяма степен и на новия хардуер. Две изключително мощни ядра на Apple A9 процесора и 2GB RAM – и макар това да не звучи внушително, знаем колко малко е необходимо на iOS за да върви гладко. Учудващо макар телефонът да е пораснал на размери, тазгодишната батерия е по-малка – 1715 mAh. Преди година не бях особено доволен от живота на батерията и днес ситуацията е доста подобна – в интерес на истината издръжливостта е подобрена, като в момента е достатъчна за ден при нормална до сериозна употреба, но все още е доста далеч от първенците по този показател на пазара.

Камера

За последно оставих камерата. Този път тя е 12MP и ако миналата година беше доста добра, този път си е направо впечатляваща. Снимките са с чудесно качество при добри и лоши условия. Повечето пъти камерата успява да прецени чудесно настройките и да улови точно детайлите, от които се интересувате. Всъщност подобренията спрямо миналата година са драстични, но в същото време конкуренцията също не спи и не мога да нарека това най-добрата камера на пазара. Все пак резултатите от нея са напълно задоволителни, като в много случаи са прекрасни. Това, което обаче превъзхожда конкуренцията с доста, е интерфейсът. Той е изключително удобен и лесен за употреба, а снимките се извършват със страхотна бързина. Разполагаме и с доста функции, като най-готина е възможността за заснемане на видео в забавен кадър. За заснетите снимки пък е използвана 3D Touch технологията – натискайки по-силно върху тях ще виждате по няколко момента преди и след заснемането. В действителност това е доста глупаво, защото след повечето мои снимки телефонът ми се прибира в джоба или се оставя на масата и ефекта не се получава. Хубаво е, че предната камера е подобрена, но за жалост отново не разполага с широкоъгълен обектив.

Година след оригиналния дизайн – струва ли си iPhone 6S?

В общи линии това е всичко ново и интересно за iPhone 6S. Да – той вече не разполага с най-впечатляващия и драматичен дизайн, камерата му вече е в компанията на най-добрите, но не ги превъзхожда, а промените като цяло спрямо предишното поколение са видни, но не и революционни. Но нека не се заблуждаваме – ореолът на постоянно гладката и бърза работа, страхотната камера, изящния дизайн и полезните нови технологии все още витае над iPhone и той отново е един наистина специален продукт. 

Този материал е лицензиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License .