Оцени модела тук:
- / 6

Текуща оценка: 6.0 / 6
Гласували: 4
Ревюто е публикувано на 18.08.2014 14:30:32 ч. от Станислав Змийчаров

Колко мегапиксела може да има камерата на един телефон?

С колко мегапиксела разполага домашният Ви фотоапарат? 13, 16, 20?! 20 звучи доста, наистина. А как ще се почувствате, ако ви кажа, че на пазара се спотайва смартфон с резолюция на камерата от 41 MP, който днес аз ще ви представя? Странно, нали. Здравейте приятели! Аз съм Станислав и днес ще ви представя ревю на Nokia Lumia 1020 и неговата всемогъща 41 мегапикселова камера.

Камера - oh, baby!

И нека започнем с нея – да, това наистина е 41 мегапикселова камера и да – това е истинска ксенонова светкавица. Относно user experience-а, с който ще ви посрещне тази впечатляваща камера: първото нещо, което ще ви направи впечатление, е бавното отваряне на приложението в сравнение с някои от светкавичните телефони на пазара – просто има секундно забавяне след клик, чак после ще можете да се потопите във фотографските среди. А те са мътни и сложни, или поне така ще се почувствате в началото. Просто настройките са доста и изглеждат сложно на пръв поглед. Все пак след малко обучение и разбиране на основните функции, което честно казано не става чак толкова трудно, сами ще се опитвате да се възползвате от опциите във всеки удобен момент. Това, което повечето потребители ще правят, обаче, е снимане в автоматичен режим. Е, спокойно – и за вас Nokia са помислили. Снимките, които ще излизат от тази камера са гръмки, колкото звучат и многото пиксели – всичко, което тази голяма издутина на гърба на смартфона заснема, изглежда брилянтно. Цветовете са изключително наситени, детайлността е уникална. Многото пиксели пък позволяват изрязване на заснетите изображения чрез приложението на Nokia и по този начин можете да избирате малка част от снимката си, като запазите високото и качество. Като заключение бих казал, че това е най-добрата камера на пазара, предлагаща наистина полезни и приложими функции в интерфейса си. Естествено – клиповете също са феноменални, може би най-добрите на пазара. Особено в трудни ситуации за снимане се проявяват качествата на този камерафон. Като цяло, след като и това е главният аспект от смартфона, камерата впечатлява. Скандинавците показват, че могат да правят феноменални камери и да ги слагат в интересните си устройства.
Вижте още: Lenovo S60

Външен вид, ергономия и здравина

Е – след като приключихме с най-важния аспект от телефона, можем да караме с ревюто спокойно! Нека успокоя ентусиазма ви за камерата с малко приказки за дизайна. Телефонът изглежда доста добре, но все пак това е въпрос на вкус. Едно е сигурно – устройството изглежда много комерсиално и веднага грабва погледите на околните. Сглобките са здрави. Честно казано имам чувството, че ако изпуснете телефонът върху павета, паветата ще пострадат. Всичко е изключително солидно и се усеща страхотно в ръката. Получава се обаче известна илюзия, тъй като точно ревюираната Lumia беше изпусната от маса върху бетон точно с дисплея надолу и не оцеля, а напротив – дисплеят се разпори като риба и имаше нужда от подмяна в сервиз. Така че имайте едно наум как третирате здраво усещащият се смартфон. Относно размерите – телефонът е доста голям, ръбат и дебел, като камерата на гърба допълнително усложнява удобното държане и разнасяне на устройството. Все пак – устройството изглежда доста добре и вдъхва увереност, когато го държите. Усещането напомня за сглобките на Nokia 3310, което говори достатъчно само по себе си. Пак припомням – между здраво усещане и брутална издръжливост има голяма разлика.

Дисплей

Друг негатив е, че големият корпус не побира голям дисплей – а само 4.5 инчов. Това не е малко, със сигурност, но рамките около него са доста големи и се вижда голямото неизползвано пространство. От своя страна, екранът е с резолюция от 768 x 1280, която спомага за добра, но не страхотна пикселна гъстота. Панелът е AMOLED и цветовете контрастират доста добре, цветовете също са много точни. Все пак – не разчитайте на чудеса от дисплея нито откъм детайлност, нито откъм качество. Той е просто там, за да върши работата си, и успява да го прави успешно. Между другото, защо не се абонирате за каналите ми в youtube и vbox, с което ще си осигурите незабавен достъп до идните ревюта?

Технически спецификации

Нека за секунда ви споделя и малко сухи спецификации на тема хардуер – телефонът разполага с двуядрен процесор Qualcomm Snapdragon S4 с честота 1.5GHz, 2GB RAM, 32GB ROM. Това не звучи супер, нали? Е, нека преминем на тема софтуер и ще усетите, че предубежденията ви за слабия хардуер ще се окажат безпочвени.

Софтуер и цялостно представяне

Телефонът върви под Windows Phone операционната система, която е известна с две неща – супер простия си интерфейс и супер ниските изисквания към хардуера. И макар да не съм много сигурен, че е известна точно с това, сигурен съм, че всичко в интерфейса лети, хвърчи и избухва по мед и масло. Скролирането е изключително гладко, по-гладко от това в Android, приложенията се отварят светкавично, забавяне не се открива никъде. Представянето напомня доста на това от iOS. Просто ще имате чувството, че дисплеят ви реагира преди да сте си помислили какво искате да отворите. За жалост интерфейсът не е перфектен, като на доста места има недодялани елементи, което е придвидимо от крехката възраст на операционната система. Друга негативна черта е почти никаквата оптимизация, която можете да направите. Ще имате просто начален екран, на който седят повечето ви неща и със плъзгане настрани ще се открият всичките ви приложения.. и това е в общи линии. Точно тук идва и моментът да кажа, че операционната система е перфектна за нови потребители, които просто искат телефонът им да работи така, както се очаква от него. И да – Windows Phone наистина работи, при това доста добре. За по-напредналите потребители и особено тези, които обичат да се ровят доста из телефоните си, операционната система леко издъхва и няма да ви предложи нещо впечатляващо – поне не и след като веднъж свикнете с нея. Това е нож с две остриета и макар на мен да ми допада простият интерфейс и да нямам нищо против липсата на възможност за промени, за други потребители това може да е трън в окото и да ги отдръпне от операционната система. Все пак – едно е сигурно – Windows Phone има характер и индивидуалност и не се срамува да ги показва. Дали ще ви допадне – отново е въпрос на вкус.

Батерия

Нека спомена, че телефонът разполага с 2000 mAh батерия, която макар да не е толкова внушителна, осигурява достатъчно добро, средностатистическо работно време и със сигурност ще ви изкара цял ден. Тук не говорим за нещо впечатляващо, но Lumia-та не се представя и зле откъм живот на батерията.

Заключение и лично мнение

Стигаме към края и не съм сигурен дали сте усетили, но на мен телефонът наистина ми допада. Светкавичен и прост интерфейс, много функции, които работят според очакванията и не изискват специална подготовка, за да се използват правилно, страхотна, почти перфектна камера и доста интересен и хващащ окото дизайн – какво повече му трябва на човек? Да – приложенията за Windows phone още са малко, има части от интерфейса, които не са добре изпипани и като цяло се забелязва незрялостта на операционната система, но Nokia със своята Lumia 1020 със сигурност запълват доста от празнините и доставят едно страхотно потребителско изживяване. Просто се протегнете и го усетете! Уверявам ви, че няма да съжалявате дори и за миг! Ами това е от мен приятели. Надявам се да съм Ви разяснил основните аспекти от този страхотен смартфон – Nokia Lumia 1020. Ако ви беше интересно, разгледайте и останалите ми ревюта, а ако вече не сте го направили – абонирайте се за канала ми. Това е от мен, за сега. Чао!
Този материал е лицензиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License .