Оцени модела тук:
- / 6

Текуща оценка: 5.0 / 6
Гласували: 2
Ревюто е публикувано на 25.05.2014 19:52:51 ч. от Станислав Змийчаров

Голям телефон или малък таблет?

В настоящия пазар за смартфони властва тенденцията устройствата да стават все по-големи и по-големи. Нещата дотолкова се промениха, че понякога дори е трудно да разберем разликата между смартфон, таблет.. и дори телевизор. И все пак - къде точно е границата между размерите на стария ви телефон и новия ви таблет? За мнозина - точно тук. Здравейте приятели! Аз съм Станислав и в следващите минути ще ви запозная с този страхотен смартфон – Samsung Galaxy Note 3.

Дисплей, размери и външен вид

И нека започнем с това, че Note 3 е едно наистина голямо устройство. Разполага с 5.7” AMOLED дисплей с резолюция от 1080p, а за огромния си дисплей, тялото е с поносими размери. Note 3 дори ги е намалил спрямо предшественика си - както на дебелина, така и на ширина и височина, като в същото време е добавил по-голяма батерия. Все пак това е голям телефон и за повечето хора работата с една ръка ще бъде предизвикателство. Освен това, трудно ще намерите джоб, в който Note 3 да влезе без помощта на чук или винкел. Трябва да споменем обаче, че бихме жертвали удобното разнасяне на смартфона си за чудесния дисплей, който е на разположение. Относно външния вид, тук Samsung са заложили на добре познатия ни моноблок от S и Note сериите. Формите са правоъгълни и отсечени, като закръгляне има само в ъглите на задния панел. Той е кожен… или поне това искат да си мислите Samsung. В действителност това е странно обработена пластмаса, която дори и не се усеща толкова като кожа. Трябва обаче да се отчете, че панелът в Note 3 е някакъв напредък спрямо простата пластмаса от S4 и Note 2. На предната част намираме обичайното - home бутона и огромния дисплей. Рамките около него са наистина малки, с което Samsung са успели да поберат по-голям екран в по-малко тяло. Телефонът е опасан от лъскава лента, наподобяваща метал. Тя улеснява захвата при работа с една ръка и определено разкрасява и разчупва дизайна. Отстрани ще намерите бутоните за увеличаване на звука и този за заключване на екрана. Той е доста нагоре и понякога ще ви е трудно да го достигнете. Но все пак устройството е голямо и това е един от естествените недостатъци. На долната част намираме 2 интересни неща. USB 3.0, който излиза на яве за първи път в Note 3. Той спомага за по-бързото зареждане и прехвърляне на данни. Ако обаче изгубите кабела си, телефонът може да работи и с micro USB. За второто интересно нещо ще говорим след малко.
Вижте още: Samsung Galaxy Note Edge

Защо точно "Note"?

Нека се върнем към долната част на смартфона - там се намира тази малка издутина, от която може да излезе писалката за дисплеи, наречена в технологичните среди - стилус. Това е и предметът, който определя името на устройството - Note 3 (от записки), а не S4 big или нещо подобно. Макар аз да не съм от хората, които биха използвали брилянтния дисплей с помощни средства, писалката наистина върши работа. При писане на бележки например, нещата могат да се извършват много по-удобно и бързо отколкото с пръст. Но това го може всеки стилус. С какво подобрява нещата този на Samsung? Ами с бутона, който заема централна част от писалката. Натискайки го, ще бъдете отведени в един нов свят, светът на бързата и интуитивна работа със задачите Ви. А с тях ще можете да боравите посредством 4 основни функции. Action memo, Scrap book, screen write и Pen Window. Всяка от тях върши страхотна своята функция и определено допринася много за цялостното изживяване при работа със смартфона. Като цяло, след свикване със стилуса, той ще е това, което ще ви кара да забравите за другите мобилни устройства и да превърнете Note 3 в истински личен асистент.

Камера

Нещо друго, което ще ви накара да се влюбите още повече в устройството си, е неговата камера. Тя е 13 мегапикселова с ЛЕД светкавица. Нека започна така - това със сигурност не е най-точната камера на пазара. Често цветовете са преекспонирани и сякаш принудени чрез софтуер да изпъкват. Резултатите, които ще получите, обаче, са страхотни. Наистина страхотни. Снимките, които ще изкарате, със сигурност ще ви харесат. Камерата снима много бързо, а интерфейсът е пъстър и красив. Най-впечатляващото в нея са резултатите, които ще видите директно на дисплея. За това спомага и самият той. Пак припомняме - брилянтен е. В добавка с качествения сензор и щипка софтуер от Samsung - ще бъдете изненадани колко интересно е да се снима с Note 3. Просто всичко около вас ще придобие живот, пъстрота и детайлност. Дори най-скучните и увехнали цветя ще се превърнат в райска градина само с 1 клик. Странното е, че често снимките не са толкова добри, когато бъдат прехвърлени на друг носител, но все пак си остават достатъчно качествени. Видеата също следват тази философия - макар да не са перфектно точни, често пъти предлагат чудесно качество. И макар цветовете да са леко нереални, бих препоръчал тази камера на всеки любител на снимките. Тя не само ще предложи качество, попадащо в топ 3 на пазара, но и ще пробуди интереса за снимки във всеки, поиграл си веднъж с нея.

Нещата под капака

Трудно е обаче да си поиграем с платките, лежащи надълбоко в големият корпус на Note 3. За щастие можем да научим за тях от различни източници. Едно е сигурно - Note 3 е екипиран с най-доброто от най-доброто + още малко. Той е толкова мощен, че понякога се зачудвам дали е имало смисъл да се слага толкова полева мощ в подобно устройство или това е поредният маркетингов трик на Samsung. Четириядрен чипсет Qualcomm Snapdragon 800 с честота 2,3 GHz , 3 GB RAM, 32/64 GB ROM. Звучи внушително, нали? Но дали и на практика представянето на Note 3 е толкова впечатляващо? Отговорът е two parts, както би казал Камата.

Умопомрачителен хардуер = страхотно потребителско изживяване?

Както може би се предполага от спецификациите на телефона, веднъж отворени, приложенията вървят изключително гладко. Всичко в тях се зарежда бързо и всичко изглежда чудесно. Проблем има обаче със самото отваряне на приложенията. Галерията, секцията с уиджетите, дори преминаване през началните екрани и менютата понякога е придружено с лаг или поне леко забавяне. Някои неща дори се бавят достатъчно, за да ви оставят със съмнението дали чудовищните вътрешности не са възпирани от нещо. И за жалост съмненията ви ще се окажат правилни. Телефонът върви под собствения интерфейс на Samsung – Touch Wiz. За него ще бъда лаконичен – не е оптималното решение и далеч не е по-добра алтернатива на чистото Android изживяване. Всичко изглежда цветно и шарено, на доста места има удобни добавки или леки промени, но за сметка на това нещата не вървят толкова гладко, колкото би ми се искало. Все пак, обаче, с Note 3 Samsung са се постарали да добавят необходимото, за да превърнат играчката Ви в истински бизнес асистент и са се справили. Устройството наистина е натъпкано с всичко възможно, от което някога може да се нуждаете. Все пак обаче остава горчилката, че най-добрите спецификации на пазара не се превръщат в най-доброто представяне. Жалко, Samsung, жалко.

Батерия

Това, с което са успели да се справят перфектно от Samsung, е батерията. Както вече казах, нейните физически размери са наистина внушителни – 3200 mAh. Тя осигурява и брилянтно работно време, като дори бих казал, че Note 3 е най-стабилно представящият се смартфон откъм издръжливост на батерията на пазара в момента. Като се имат предвид и чудовищният хардуер и огромен дисплей, постижението на корейците става още по-впечатляващо. Отново поздравления за Samsung, че са отдали нужното внимание на батерията и ни припомнят, че и смартфоните с огромни дисплеи могат да издържат повече от един ден.

Плюсове и минуси = работата е на кантар...

Голяма батерия за голям смартфон. Наистина голям. И не чак толкова. Всъщност дизайнът на телефона е много ергономичен, леко извит в краищата, бутоните са логично разположени и след по-дълга употреба ще започнете да забравяте, че боравите с малък таблет. Остава си странно да говорите по устройство с размери, по-големи от главата Ви, но ще си заслужава да пожертвате имиджа си заради чудесния дисплей и превъзходния хардуер. И тук максимата „с хубавото лесно се свиква“ важи с пълна сила. Веднъж да поработите с огромния дисплей и ще забравите за всичко по-малко, дори и за страхотните 5" флагмани на другите компании. Просто дисплеят визуализира толкова информация, че бързо ще ви накара да бъдете обсебен от работата с апарата. За жалост не всичко е перфектно и недостатъците на Note 3 си остават. Ако можем да пренебрегнем изработката и съмнителния заден капак, не можем да си затворим очите за насичането на някои места в интерфейса и за някои от неговите чудатости – пример: настройките. Там лесно може да се изгубите, а за избор на най-обикновени и базови функции ще ви трябва висше. Samsung дори са сложили търсачка в менюто с настройките, сякаш за да припомнят, че те са наистина хаотично разположени.

Заключение или накъде аджеба се наклони кантара?

Но стига толкова негативи – Samsung Galaxy Note 3 е едно от най-добрите устройства на пазара. Той предлага съвкупност от чудесни спецификации, брилянтен дисплей, много добра камера и достатъчно функции за задоволяване на най-хардкор потребителите. В добавка са и асистентските специалности на устройството, които наистина могат да направят денят ви по-лек. Няма как да подминем и недостатъците, които са неприсъщи за впечатляващия хардуер и се дължат главно на софтуера. Дори с тях, Note 3 си остава истински флагман на Samsung и показва израстването, което демонстрира корейската компания в последните години.
Този материал е лицензиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License .