Оцени модела тук:
- / 6

Текуща оценка: 5.3 / 6
Гласували: 4
Ревюто е публикувано на 13.11.2014 17:44:14 ч. от Станислав Змийчаров

Големи очаквания за голям телефон

Най-иновативната камера, най-добрият дисплей, най-интересният дизайн и най-удобният user experience на пазара – успява ли да ги побере в себе си този звяр? Здравейте приятели! Аз съм Станислав и в следващите минути ще се опитам да отговоря на въпроса дали пазарът за смартфони си има нов крал и дали наистина всичко във флагмана на LG е толкова впечатляващо.

Външен вид, цялостно усещане и дисплей, о този дисплей...

На пръв поглед, нещата изглеждат много интересно. Както вече ни е известно от G2, от LG обичат да поставят бутоните си на задната страна. Това си има предимство – страните на телефона изглеждат супер изчистено и красиво, рамките са тънки и има приятно извиване по краищата. Също така, след привикване към разположението ще разберете, че то е съвсем удобно и ергономично, като това е и естественото положение на пръста ви. Самите копчета са доста елегантни и са удобни и лесни за натискане. Телефонът е изработен от пластмаса, но при изработката са използвани метални елементи, с което телефонът се усеща тежко и масивно в ръката. Не е HTC One, но не е и S5, ако ме разбирате. На предната част е разположен само дисплеят – и под само, имам предвид че рамките около него няма да ви направят впечатление – почти цялата предна част е заета от този впечатляващ 5.5" дисплей с резолюция от… 1440 x 2560 пиксела! Ако вече не се усетихте, това е най-високата резолюция в мобилен телефон на пазара в момента и способства за пикселна гъстота от над 530 пиксела на инч! Това е с около 100 повече от другите флагмани на пазара. Страхотно, наистина. Като цяло телефонът е голям – каквото и се очаква от 5.5 инчово животно, но тялото е с напълно поносими размери и разликите в големината с другите 5" флагмани е нищожна. Ергономията е на много високо ниво и цялостното усещане, с което ме остави смартфонът е наистина впечатляващо - G3 изглежда и се усеща класно и защитава ценовия сегмент, в който се намира. Нека се върнем на дисплея. Той е наистина внушителен. Главният акцент в него, макар от LG да парадират с рекордната му резолюция, са нищожните рамки. Те почти не се забелязват и докато работите със смартфона ще бъдете обсебен, наистина. Все пак 534 пиксела на инч са си 534 пиксела на инч, детайлността е брилянтна и там, където може да се забележи ще се впечатлите. За жалост все още малко неща са оптимизирани за високата резолюция и с невъоръжено око трудно ще намерите разлика с 1080p дисплеите. Все пак това е бъдещето, а дори за момента работата с екрана на устройството е чисто удоволствие.
Вижте още: Samsung Galaxy S5

Камера - отново клоним към перфектност

Друг интересен момент в G3 е камерата. Както вече споменах, тя е 13 MP и разполага с оптична стабилизация. Разполага и с още нещо и това е черното стъкълце до нея. Да разполагаш с черно стъкълце не звучи толкова впечатляващо, но с добавката, че от него се изстрелва лазер всеки път, когато снимате, нещата стават малко по-различни. По лазера камерата определя разстоянието до заснемания обект и така определя фокуса като се очаква това да подобри бързината и ефективността. Очевидно, системата работи успешно и телефонът снима адски бързо. Камерата е просто светкавична и ще ви остави с много добри впечатления при работа. Интерфейсът е доста опростен и лесен за използване. Има интересни добавки, като разпознаване на ръка – телефонът снима, когато види свит юмрука Ви, за да ви хване в най-мъжествена форма! И ще изглеждате добре. Всъщност дори страхотно. На светло снимките излизат почти перфектно и трудно ще затрудните камерата по какъвто и да било начин. Клиповете също са доста добри дори при по-тежки условия. Все пак – когато падне вечер, месец изгрее – качеството на снимките залязва. Намира се шум, а по-светлите обекти още повече ще затруднят камерата. Това е съвсем предвидимо при все че говорим за смартфон и няма да развали хубавите ми впечатления.

Хардуер и батерия или какво се побира под красивите извивки

Всичко казано дотук са просто отделните части от телефона, на които се акцентира в реклами и ревюта. Това, което е също толкова важно е хардуера. LG G3 разполага с четири ядрен Qualcomm Snapdragon 801 с честота 2.5GHz, 2 или 3 GB RAM и 16 или 32 GB ROM – обичайните заподозрени за флагман на голяма компания. Нека все пак спомена, че по време на ежедневната си работа много рядко ще забележите някакво забавяне, а игрите вървят просто зашеметяващо – красивият дисплей и мощният хардуер способстват за едно истинско геймърско изживяване. Хубаво е и че телефонът разполага с чудесна батерия - 3000 mAh, намираща се под сменяемия заден капак. Тя е огромна и осигурява доста приличен живот. Телефонът се представя много стабилно и без проблеми ще издържи минимум ден, дори при сериозна употреба.

Софтуер

LG, както и другите „големи“ не са оставили интерфейса на Android непокътнат – върху него е наложен собствения такъв на компанията. Честно казано, нещата на корейците са им се получили добре или поне по-добре от миналата година. Налице са познатите удобства като работа с две приложения едновременно или работа с цял куп приложения едновременно и този път всичко работи. Макар тоновете RAM, не е изключено да срещнете забавяне на някои места, което е неприятно. Но интерфейсът компенсира със сладките си допълнения – все още можете да събудите телефона с двойно почукване, което е адски практично. С добавката на knock code ще можете сами да изберете къде да докоснете екрана, за да го отключите. Свободата да променяте бутоните отдолу също е гениално решение и е срамота как единици са производителите, които са се сетили да го добавят. Интересен е и подходът към настройките, но честно казано не ги намирам за достатъчно удобни, а напротив – за леко разхвърляни. За жалост нещата не са изпипани до край и в мултитаскинг менюто – отново е опитан различен подход, но всичко изглежда претъпкано и сложно за навигация. Добра черта на интерфейса е клавиатурата. Тя е удобна и изглежда приятно, а свикването става светкавично, като има и възможност за промяна на големината според различните предпочитания. И ако LG заслужават поздравления за цялостния си интересен подход и правилни решения, които са взели на не едно място, то понякога се усеща пресиленото търсене на новаторство само и само за идеята на различието. Интерфейсът работи много стабилно и бързо, всичко е там, където се очаква и при ежедневната си работа ще останете супер доволни. Просто ми се искаше смартфон от такъв калибър да показва чудеса навсякъде и да ме остави с впечатления на един завършен, докосващ се до перфектността, продукт. За жалост LG G3 само се стреми към перфектността, но така и не я достига.

Начало, развитие и край на приказката наречена LG G3

Стигнахме до края и е време да ви разкрия нещо – LG G2 и протежето му Nexus 5 си останаха любимите ми телефони на 2013 дори и след по-задълбочена работа с тях. Заради това и очакванията към новия флагман на корейската компания от моя страна бяха огромни. Дали този страхотен смартфон покри взискателни ми критерии е спорен въпрос, но дали ме впечатли – да, разбира се. Без да се замисля бих препоръчал LG G3 на всички потребители, търсещи нов смартфон. На въпроса дали е най-добрият флагман за 2014 не бих се наел да отговоря, но мога смело да твърдя, че това е един брилянтен телефон, който предлага всичко необходимо и още много, върши нещата, за които е предназначен, без да се задъхва и е готов да ви служи вярно, само ако му дадете шанс!
Този материал е лицензиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License .