Оцени модела тук:
- / 6

Текуща оценка: 4.0 / 6
Гласували: 1
Ревюто е публикувано на 04.12.2014 14:25:25 ч. от Станислав Змийчаров

E1 dual - бюджетен смартфон с две SIM карти

Все още не сте имали телефон с тъчскрийн дисплей? Искате да видите какво е, но не сте склонни да си ипотекирате къщата? От Sony смятат, че са направили перфектния телефон за вас! Здравейте, приятели! Аз съм Станислав, а в следващите редове ще ви представя това интересно устройство – Sony Xperia E1 dual! Още с името си телефонът подсказва за основния си акцент – двете SIM карти. Ако сте от хората, които ползват повече от една карта – Xperia E1 може да ви стане голям приятел. Работата с двете карти е много интуитивна и удобна, всичко работи бързо и безпроблемно. Малък недостатък е, че при избор за набиране картите се показват като 1 и 2, а не като Globul и Mtel например, което може да е малко объркващо. Няма да получите и известяване, ако говорите по едната, а ви търсят по другата. Все пак функционалността е добре имплементирана и работи удобно. Също така, телефонът е запазил стария формат на SIM – mini. За консервативните това е плюс. За желаещите по-тънък смартфон – минус.

Външен вид

И да – той е дебеееел. Не наистина – телефонът не е тънък изобщо. Но това го прави удобен за хващане. В допълнение с малките му размери и правилно разположение на копчетата – Xperia E1 ще залепне в ръката ви от раз! Телефонът изглежда много приятно. Матовото черно му придава вид на премиум устройство, а леките извивки по краищата допринасят за удобното държане. Все пак бързо ще се върнете в реалността при допир до пластмасите и бутоните – те ще ви подскажат, че това е евтин телефон, а в тях трябва да се реже от някъде. Макар сглобките да са солидни и копчетата да действат, от телефона не лъха класа, а по-скоро опит за оптимално използване на евтини материали. Ергономията е на лице, всичко е там, където му е мястото, дори съм на мнение, че простата пластмаса ще остане здрава за по-дълго от красивите стъклени елементи в други телефони. Просто бутоните не са толкова изпъкнали и лесни за натискане, колкото би ми се искало, а простата пластмаса си е проста пластмаса.
Вижте още: LG G4

Камера и батерия

Рязането не свършва дотук. Камерата също е пострадала. Тя е 3.2 mpX, без светкавица. На светло, при добри условия, снимките от нея са доста прилични. Но предложете й нещо по-трудно и ще видите колко точно лишения е изживяла. И ако мога да преглътна липсата на светкавица и твърде ниската резолюция, изпускането на предна камера от един от най-големите производители на оптики и сензори в лицето на Sony е грубо. От друга страна, Sony са се справили добре с батерията. Тя е 1750 mAh, но поради ниската резолюция на дисплея и слабия хардуер, телефонът издържа доста. Всъщност при нормална употреба, включваща игри, браузване в нета, SMS-и и разговори, 3 пълни дена не ви мърдат.

Хардуер и софтуер

Нека се отърсим за момент от невъзможността да си правим селфита и да поговорим за хардуер. Телефонът разполага със скромните 512 MB RAM и ниско класният чипсет на Snapdragon – 200. Има и вградена памет – 4 GB. По-интересното е как се представя интерфейсът. Телефонът работи под Android KitKat. Sony са наложили отгоре своя интерфейс, разбира се, но алелуя – най-накрая някой да е оставил средата близка до оригиналната. Всичко работи много бързо, цветовата гама е приятна и младежка, анимациите работят добре и не лагват неприятно. Всъщност като цяло нищо не лагва. Все пак телефонът е за начинаещи в света на мобилните технологии и не е предназначен за сериозно гейминг натоварване или работа с много приложения. Откъм всекидневна работа и удобство при употреба, интерфейсът се справя чудесно и допирът до устройството в повечето случаи ще ви остави с много добри впечатления. Ако обаче решите да теглите, да ъпдейтвате приложения и да сте отворили 5-6 други – няма да стане. 512 MB са си малко и не са способни на чудеса. Чудеса няма да ви предложи и дисплеят. Той е 4“ с резолюция от 480x800 пиксела и изглежда.. ОК. Всичко е добре четимо и макар малките си размери, работата е съвсем нормална и удобна. Дори при писане във вертикален режим с клавиатурата няма да имате никакви проблеми.

Струва ли си Е1 Dual и сполучлив модел ли е той за Sony?

Като цяло, от Sony са постигнали целта си – това е един чудесен смарт телефон за хората, искащи да свикнат с тях. Тъчскрийн – има го, надеждна операционна система – на лице е, компактни размери – евала, камера за селфита… shit. Все пак работата с две SIM карти компенсира и прави Sony Xperia E1 перфектният преход от старите телефони с копчета и малки размери до новите гигантски флагмани. Телефонът има своите недостатъци, но в ниския ценови клас представлява едно от най-изгодните предложения.
Този материал е лицензиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License .