Оцени модела тук:
- / 6

Текуща оценка: 4.0 / 6
Гласували: 7
Ревюто е публикувано на 31.12.2014 14:34:29 ч. от Станислав Змийчаров

Могъщият iPhone - наистина ли е толкова добър, колкото казват?

Има много телефони с голям дисплей, красив дизайн и удобен интерфейс. Но само един от тях успява да привлече милиони зрители за премиерата си, убеждава феновете да стоят на опашки и да се борят за покупка, разтуптява сърцата дори на негативно настроените. И това е iPhone. Здравейте, приятели! Аз съм Станислав, а в следващите редове ще ви представя едно от най-коментираните устройства на пазара за мобилни телефони – Apple iPhone 6.

Имидж и класа - това вдъхва последното поколение "Ябълка"

Добро начало ще е да поясня, че Apple са известни с предлагането на качествени продукти. А качеството си има цена – и тя е главозамайващите 1300 лв. за iPhone 6 на българския пазар. Но може да бъде оправдана. Смартфонът на Apple винаги е бил желан от мнозина. Една от главните причини е имиджът, който представя устройството. С новото поколение нещата не са по-различни – iPhone 6 е изработен брилянтно, алуминиевото шаси, изящните форми и изчистеният дизайн правят новата ябълка едно истинско бижу.
Вижте още: Samsung Galaxy S3 Neo

Дизайн и ергономия

Външният вид напомня за първия iPhone - 2G, като запазва цялостната идея и изглед, но най-новото поколение изумява с изисканите си форми и новаторски подход. Вниманието към детайлите е огромно. iPhone изглежда супер, когато го зърнете за бързо, но наистина ще Ви впечатли, когато започнете да се задълбавате в малките неща. При това в дизайна не е мислено само за външния вид, а и за ергономията. Бутоните не само изглеждат чудесно, но и са удобно позиционирани и много лесни за натискане. Този за заключване е намерил място на страната на телефона, където е много по-лесен за достигане. Увеличаването и намаляването на звука се извършва посредством по-издължени копчета, а дори говорителят е поставен зад красива решетка. Тялото пък е извито и изработено от цяло парче алуминий. Е да, под менгеме може да бъде огънато… дъъ. Но пък е страшно тънко – само 6.9mm. В комбинация с малкия размер и ниско тегло, устройството е много лесно за разнасяне. При употреба, в ръката си ще чувствате приятния допир до добре обработен метал и заоблени елементи, като единственият недостатък е склонността на телефона да се изплъзва по-лесно от непохватни ръце. Ако трябва да бъда педантичен, лентите отзад също са малко грозновати и не отиват на цялостния дизайн, а някои се оплакват и от камерата, която се подава с около милиметър отзад. Но това е цената, която от Apple са платили за да поберат всичко необходимо в едно изискано и адски тънко тяло.

Дисплей

Дисплеят също е подобрен и най-накрая е по-голям. Е – 4.7 инчов, но цветовете му са много точни, картината е детайлна и красива и никога няма да разберете, че пикселната гъстота е само 326ppi. Това е един качествен панел, който ще предложи ясен и чист образ. За жалост наличието на home бутон и търсенето на симетрия оставя голямо неизползвано пространство от двете страни.

iOS 8 наистина ми допадна!

Стилът и качеството ще ви поразят и когато започнете да използвате устройството. Телефонът се отключва с пръстов отпечатък, като функцията работи бързо и точно. Самата среда и интерфейса са добре познати – iOS 8 внася малки козметични промени и няма да предложи нещо много различно. Все пак операционната система е по-бърза от всякога, а приложенията изглеждат още по-елегантно и предлагат още повече удобство. Акцент е поставен и върху spotlight търсенето, което вече може да рови почти навсякъде и е изключително удобно за употреба. Малък детайл, но такъв който ще използвате по-често отколкото си мислите, е показване на последно набираните контакти в менюто за мултитаскинг. Много удобна е и вградената клавиатура, като аз не бих я заменил с друга, макар вече да имате подобна възможност. Макар тук или там да се срещат малки бъгове и неточности, iOS 8 предлага едно наистина приятно изживяване. Голямо удоволствие е дори да се разхождате из менютата на ябълката. А влезете ли веднъж в App Store-а, просто няма да искате да излезете. Всъщност познавам хора, които биха избрали iPhone 6 дори само заради геймърските му способности. За тях допринасят многото качествени игри от магазина за приложения, както и силният говорител и чудесен графичен ускорител.

Камера

Камерата също е важен акцент. Да, да – стърчи малко грозно от задния панел и кара телефонът да се клатушка леко, когато е поставен на маса. Но тя представлява това, което трябва да бъдат мобилните камери – бърза, точна и постоянна. Интерфейсът ѝ е много опростен и няма да затрудни никого. Настройките не са много, но кому са нужни повече – натиснете бутона и телефонът ще направи чудесна снимка. При това бързо. Всъщност автофокусът става с немислима скорост и сякаш изобщо не съществува, но всеки път когато разглеждате кадрите ще виждате качество, точни цветове и добра детайлност. Снимките изглеждат подобаващо почти при всяко щракване. Видеото от апарата също изглежда чудесно, налична е и опция за забавен кадър. Лек недостатък е, че резолюцията е 8 mpX и не достига за 4K видео заснемане, което крачка по-малко от конкуренцията, но колко ли хора изобщо ще си помислят да снимат с такова качество?

Батерия и хардуер

И ако мислите, че хвалбите за компанията от Купертино ще станат твърде много, нека спомена хардуера. Епълски чипсет A8, две ядра по 1.4 GHz и само гигабайт RAM. Но тъй като компанията сама изработва чаркалъците за себе си, оптимизира софтуера идеално, ще разбирате за слабите спецификации единствено от писанията човешки. Е, никой не е идеален, и iPhone 6 също не е. Батерията му е слабичка. Несменяема, както винаги е била, 1810 mAh и ще Ви изкара ден. Новото поколение дори издържа повече от старото, но като цяло животът на батерията е средняшки и няма да Ви впечатли. За жалост Apple са ни спестили по-голяма батерия, за да направят устройството дебело точно 6.9 mm.

Отличен 6 за iPhone 6!

Било ли е нужно смартфонът да е дебел само 6.9 mm? Да – със сигурност цифрите звучат мелодично, но главните недостатъци, които намерих на устройството, са свързани точно с дебелината. Натрапваща се камера, несигурен захват и слаба батерия. Другият са дразнещо големите рамки около дисплея, особено за 2014 година. Но всичко това са бели кахъри. iPhone 6 е най-добрият iPhone досега, със сигурност, и може би най-добрият смартфон на пазара в момента. За първи път епълското чадо е подходящо както за заклетите фенове на марката, така и за хора, тепърва прохождащи в смартфон средите. Само да не беше толкова скъп…
Този материал е лицензиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License .