Оцени модела тук:
- / 6

Текуща оценка: 6.0 / 6
Гласували: 1
Ревюто е публикувано на 02.03.2015 13:42:32 ч. от Станислав Змийчаров

Каква е идеята на китайците за красив смартфон?

Доскоро хората бяха скептични що се отнася до китайските стоки. Но Lenovo доказаха, че могат да правят качествени смартфони и вижте само как изглежда Vibe X2. Телефонът се усеща много здраво и солидно, сглобките са качествени и със сигурност не спадат към категорията китайско менте. Бутоните имат отчетлив ход и са логично позиционирани. Самият дизайн е различен от повечето съвременни смартфони, с подобие на германското знаме на страните на телефона заедно с квадратните копчета за увеличаване и намаляване на звука и този за заключване. Формите са ръбати, много. Всъщност телефонът представлява един почти идеален правоъгълник, което го прави малко странен за държане и разнасяне. В добавка с големия корпус и 5 инчов дисплей, Vibe X2 не е подходящ за хора с малки ръце или поне не за работа с една ръка. От друга страна, отсечените форми правят тялото да изглежда тънко, елегантно и съвременно. Има я и не малката прилика с флагманите на Sony, което смятам за положително. Да си призная - Vibe X2 ми е един от любимците на тема външен вид – изкарайте го пред много хора и със сигурност ще има възхитени.

Дисплей - на едно ниво с конкуренцията

Дисплеят на устройството също е в час с новите тенденции. Е, не е 2К и пикселната гъстота не надминава 500ppi, но смятам, че 1080p резолюцията е съвсем прилична, образът е ясен и детайлен и ще задоволи повечето потребители. Цветопредаването също е точно, а панелът се нуждае само от лек допир, за да реагира и всичко това го прави удобен при всекидневна работа.
Вижте още: Samsung Galaxy S3 Neo

Интерфейс - нещо по-различно и разчупено

Удобен е и интерфейсът. Телефонът работи под Android операционната система, но с наложени различни идеи отгоре. Когато за пръв път се сблъскате със средата, ще се учудите къде са началните екрани и къде е менюто. Всъщност от Lenovo са комбинирали двете, представяйки подобие на интерфейса от iOS, плюс възможността да добавяте уиджети по началните екрани. Интересно допълнение е, че можете да променяте анимациите, с които да обикаляте из менюто. По-различни от стоковия Android са notification бара и някои места из менютата. Много красиво е и мултитаскинг менюто, което наподобява айфонското. Все пак промените не са толкова дълбоки, че да забравите под каква операционна система работи смартфона. Представянето е доста бързо и няма да усетите забавяне при всекидневната си работа. Ако обаче решите да работите с повече приложения едновременно – няма да стигнете далеч. Аз не съм фен и на дизайна на иконите, като мисля, че е повече детски и претрупан, отколкото изчистен и съвременен. Освен това, свикнали сме китайците да добавят странни, но полезни функции като отключване с двойно почукване или изписване на символ при заключен екран за отваряне на дадено приложение. Е – sorry bro, не и този път.

Батерия - слаба работа; Камера - една от най-добрите!

Батерията на апарата също не е цвете. 2300 mAh не са достатъчни да движат многото пиксели и така телефонът не издържа много. Непълен ден при нормална употреба и два в най-добрия случай. Камерата от друга страна, се представя доста по-добре. 13 MP, LED светкавица – обичайното. Менюто, което ще ви посрещне, е едно от най-добрите. Изчистено и просто – всичко е там, където трябва да бъде. Приятен изглед в съвкупност с много настройки и възможност за промени – с Vibe X2 ще може да снима както най-незапознатия любител на снимките, така и този, който иска сам да настройва всичко. Честно казано – и двамата ще заснемат страхотни снимки. Всъщност камерата се справя учудващо добре, кадрите са с чудесно качество и детайлност, а палитрата от цветове, която ще заснемете, е огромна. Автофокусът също работи много бързо. Тази камера просто е една от най-добрите комбинации софтуер-хардуер на пазара.

Хардуер - достатъчно добър; цялостно представяне - задоволително

Странно е защо от Lenovo не са заложили на най-доброто и от към чипсет и графичен ускорител – да, 2 GB RAM звучи добре, но процесор от MediatTek и PowerVR G600 графичен ускорител – не чак толкова. Това води и до задоволителното, но не и страхотно поведение на телефона. Игрите вървят плавно и без насичане, но ако поиграете нещо по-сериозно и превключвате между няколко игри – ще усетите неприятен лаг и забавяне.

Lenovo Vibe X2 - един различен смартфон от висок клас!

Като цяло този китайски смартфон ме остави със смесени чувства. От една страна е чудесният външен вид, ергономията и брилянтната камера. От друга е недодялания интерфейс и хардуер неотговарящ на високия клас. Разочаровах се и от липсата на интересни добавки – най-вече за отключване с двойно почукване, което за мен си остава супер полезна екстра. Да – Lenovo започнаха да чупят стереотипа, че китайското не струва. Vibe X2 е перфектен пример за това – един европейски смартфон със интернационален характер. За жалост конкуренцията в този клас е твърде жестока, за да изпъкне това интересно, китайско устройство.
Този материал е лицензиран под Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License .